W marcu uczniowie z kolejnych klas wykorzystali na zajęciach sprzęty oraz zastawę stołową zakupioną w ramach programu Laboratoria Przyszłości.

 

W dniu 15 marca klasa II b, w ramach zajęć edukacyjnych przypomniała sobie produkty spożywcze, które składają się na piramidę zdrowia. Następnie uczniowie wykonali wiosenne kanapki według podanego przepisu. Przybory wykorzystane w trakcie naszej pracy to deski do krojenia, noże i talerze. Uczniowie dzięki zajęciom praktycznym, nauczyli się samodzielnie wykonać kanapkę, która jest zdrowa i pożywna, jak również ćwiczyli umiejętności pracy w grupie i według instrukcji.

 

K. Hałabura

 

 

Klasa 6a na zajęciach z wychowawcą, przeprowadziła warsztaty kulinarne na temat zdrowego odżywiania się. Uczniowie w grupach przygotowywali smaczne i zdrowe przekąski, które później wspólnie konsumowali. Głównie były to sałatki owocowe. Podczas warsztatów uczniowie prezentowali także swoją wiedzę na temat wartości odżywczych produktów wykorzystanych do zrobienia przekąski. Nasz pochodzący z Ukrainy kolega Olek, dodatkowo przygotował wraz z mamą, ukraińską sałatkę warzywną, których poczęstował wszystkich:) Była pyszna i bardzo zdrowa!

B. Lis